Доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Державного університету «Житомирська політехніка», кандидат географічних наук Романів Оксана Яківна на запрошення Західно-Фінлянського Коледжу (Länsi-Suomen Opisto) у період 31.01-10.02.2020 р. перебувала на науковому стажуванні з метою опанування проектного підходу в організації навчального процесу у закладах освіти Фінляндії у поєднанні з інтенсивним вивченням англійської мови у міжнаціональному мультикультурному середовищі з використанням активних комунікаційних методик та пізнанням культури Фінляндії. Організаційні процедури процесу стажування забезпечував Інститут міжнародної академічної та наукової співпраці (м. Львів).

Західно-Фінляндський Коледж – один із найстаріших закладів вищої освіти Фінляндської Республіки, заснований у 1890 році. Це на сьогодні найбільший осередок у країні із вивчення англійської мови як іноземної. Місія закладу полягає у підтримці слухачів курсів англійської мови в досягненні особистих, культурних та освітніх цілей у відповідності до принципів безперервного навчання та  інтернаціоналізації освіти. Кампус знаходиться на околиці міста Гуйттінен на узбережжі річки Лойми, за 180 км від Гельсінкі. Викладачі – носії мови з США, Великої Британії, Австралії, які спеціалізуються на викладанні англійської мови як іноземної. Кожен з учасників проекту під час занять мав завдання підготувати і захистити власний англомовний проект, присвячений сфері особистих професійних чи наукових інтересів.

Під  час реалізації наукового стажування учасники проекту відвідали низку закладів та установ:

  • Департамент розвитку культури та освіти Муніципалітету м. Гуйттінен;
  • дитячий садок м. Хувікумпу;
  • початкову школу м. Лоймаа (1–4 класи);
  • середню школу м. Лоймаа (5–9 класи);
  • старшу школу м. Гуйттінен (10–12 класи);
  • філію Університету прикладних наук Сатакунти м. Гуйттінен;
  • дитячий будинок м. Лоймаа.

   Упродовж цих візитів українські стажери, серед яких були науковці,  освітяни, держслужбовці, мали змогу детально ознайомитися з усіма елементами фінської моделі освітньої системи, поспілкуватися із учасниками освітнього процесу: менеджерами, вчителями, науковцями, студентами, дітьми.

Крім виконання освітньої та мовної складових стажування, учасники взяли участь у туристсько-екскурсійній програмі, що включала відвідання міст Турку, Тампере, Гельсінкі (Фінляндія), Люблін (Польща). Транзитом було подолано низку інших міст Польщі, Литви, Латвії та Естонії. Безперечно, запам’ятався міні-круїз Балтійським морем пасажирським поромом «Таллінн–Гельсінкі». На поромі є бари, ресторани і магазини, казино. Але окрім того круїзні пороми пропонують ще й розважальну програму. Також усі досхочу ласували стравами місцевої кухні у гостинній їдальні Західно-Фінляндського Коледжу та мали змогу оздоровитись у фінській сауні на території кампусу освітнього закладу.

Підсумком стажування стало отримання сертифікату про наукове стажування в ЄС (120 год.), а також сертифікат про рівень володіння англійською мовою, отриманий за результатами тестування.

Велика вдячність за гостинність Länsi-Suomen Opisto та організаторам стажування!