25 лютого 2021 року виповнюється 150 років з дня народження видатної української письменниці, перекладачки, культурної діячки, уродженки м. Новоград-Волинський Житомирської області Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки). В рамках святкування річниці кафедрою менеджменту і підприємництва Житомирської політехніки було проведено просвітницькі заходи, аби популяризувати особистість Лесі Українки:

Перегляд документального фільму «Стежками Лесі Українки»

Студенти груп МО-62, ПВ-3, ПВ-2 разом з кураторами переглянули документальний фільм «Стежками Лесі Українки». Автор та режисер – Інна Дідик. В фільми здійснюється опис життя Лариси Косач, легендарної Леся Українка, про що мріяла, із ким спілкувалася, що зігрівало її душу. В даному фільмі вперше автори звернулися до краєзнавчого матеріалу. Образ Лесі вийшов далеким від академічного, класичного сприйняття. Жодної монументальності. Вона буквально ожила на екрані. Автори зуміли розкрити характер Лесі Українки, суто людську та жіночу сутність, з її здібністю на самопожертву, умінням кохати по-справжньому.

Студенти згадали цікаві факти з життя письменниці. Але про таких людей важко сказати «була…». Лесин дух завжди присутній поруч з нами в оспіваній нею рідній Україні.

Презентація відео альбому «Обличчя української історії – Леся Українка»

Україна – це особистості, які формують обличчя її історії. “Я на гору круту крем’яную буду камінь важкий підіймать. І, несучи вагу ту страшную, буду пісню веселу співать”, – ці поетичні рядки не просто метафора, а пронизлива сповідь, непорушне кредо короткого, але яскравого, мов зірковий спалах, життя видатної української письменниці Лесі Українки. Студенти груп ПВ-4к та МО-60к разом зі своїми наставниками-кураторами переглянули відео альбоми життєвого шляху видатної постаті української культури та прослухали рядки з її віршів, які стали життєвим кредом для багатьох українців.

Конкурс на краще декламування віршів Л. Українки «Рядки, що зачепили душу»

Бажання збагатити знання студентів про Лесю Українку, сприяти формуванню цілісного уявлення про неї як людину, талановитого митця та свідомого громадянина; розвивати мислення студентів, навики логічно послідовного та зв’язного висловлювання; розвивати пам’ять, увагу; спрямовувати на доречне та правильне використання здобутих знань у власному житті стало метою проведення даного конкурсу.

Студенти груп ПВ-4, МО-63 та МО-61 презентували перед своєї групою вірші славетної поетеси. Адже її слова, рядку з відомих віршів, стали “стрілами”, що влучали в саме серце несправедливості: викривали всі жахливі діяння влади, говорили про недолю українського народу, звинувачували інтелігенцію у байдужості… Все життя Лесі Українки було подвигом, прикладом справжньої мудрості та волі, що не могло не відобразитись на віршованих рядках.

Поетичний флешмоб Поезія Лесі Українки мовами народів світу»

Студенти гр.. МО-60, ПВ-1, МО-60к, та ПВ-3к в рамках кураторної години прослухали інформацію про життя та творчість видатної поетеси, декламували твори на українській та англійській мовах.

  • Біографія Лесі Українки на англійській мові Lesya Ukrainka is a famous Ukrainian poetess» (Куліш Наталія МО-60)
  • Lesya Ukrainka, Contra spem spero (Рибак Оксана МО-60)
  • Леся Українка Уривок з драматичного твору на англійській мові «Вавилонський полон» The Babylonian captivity (Олексій Мовчанюк МО-60)
  • Леся Українка «Конвалія» (Тетера Тетяна, МО-60к)
  • Леся Українка «Напровесні» (Міськова Тетяна, ПВ-1)
  • Леся Українка «Ось уночі пробудились думки» (Власенко Надія, ПВ-1)

Вікторина «Славетна дочка України – Леся Українка»

Захід приурочений 150 річниці від дня народження Лесі Українки організований студентами магістрами та викладачами кафедри менеджменту і підприємництва. Змагання складалися з 5 конкурсів, протягом яких студенти прордемонстрували свої знання про велику доньку Прометея, її життєвий і творчий шлях. Конкурси включали питаннях по основних життєвих датах поетеси, оточуючих її людей, уривках з віршів. Даний захід надав змогу розширити знання магістрів про життя і творчість Лесі Українки, осмислити філософію та поетику душі письменниці. У вікторині виграла дружба, залишились гарні спогади та нові знання.